Back to the future- Learning from the past to improve our future


Štvrtá mobilita v Poľsku

05.01.2015 20:21

Prvá zahraničná cesta v tomto školskom roku smerovala do poľského mesta Mosina, neďaleko mesta Poznaň. Štvrtého medzinárodného stretnutia v dňoch 1.10. - 5. 10. 2014 sa zúčastnila doposiaľ najväčšia skupina žiakov: Gabriel Kažímír (9.A), Ondrej Gladiš (8. roč.), Kristína Lacková (7.B) a dvaja šiestaci Kristina Bačová a Juraj Bačo. Skupinu učiteľov tvorili: Mgr. Andrea Hertnekyová, Mgr. Ivan Dudáš a Mgr. Matej Orenič.

Dlhú cestu do Poľska (mesto Poznaň je vzdialené asi 720 km) sme celú absolvovali mikrobusom. Počas cesty sme sa na chvíľu zastavili v krásnom meste Krakow. Očarilo nás obrovské námestie aj hrad, ktorý je veľmi blízko centra.

Nasledujúci deň, vo štvrtok 2. októbra sme sa  spoločne so všetkými partnermi premiestnili do partnerskej školy v meste Mosina, v časti Krosno. Pred vchodom nás privítali chlebom a soľou žiaci oblečení v miestnych krojoch a riaditeľka školy Graźyna Bartkowiak. Veľký chlebový koláč prevzala naša hlavná koordinátorka Amelia Granda (Španielsko). Dopoludnie sme strávili prehliadkou školy, každá krajina našla v budove jednu triedu venovanú práve jej. Učitelia absolvovali pracovné stretnutie a žiaci sa stretli s miestnymi žiakmi. Popoludní učiteľov prijala vo svojom úrade primátorka mesta Mosina a žiaci strávili čas v miestnej galérii, kde spoločne kreslili na jesennú tému. Teda, ak by ste náhodou v najbližšom čase zavítali do Mosiny, zájdite sa pozrieť na vystavené "diela" našich žiakov. Potom sme si spoločne prezreli pamiatky mesta ako sochu Eleganta z Mosiny (pán, ktorý navrhoval pekné vojenské uniformy v čase vojen v polovici 19. storočia), budovu bývalých kúpeľov, hlavné námestie, ale aj vyhliadkovú vežu Drewniana wieža widokowa hranici národného parku Wielkopolski park narodowy. Na hranici tohto parku sme strávili príjemný čas opekaním a poľskí priatelia nám pri ohni zaspievali v doprovode gitár niekoľko poľských piesní.

V druhý deň sme navštívili materskú školu v Mosine, ktorá tvorí samostatnú budovu, podobne ako v Bohdanovciach, ale je ďalej od základnej školy. Žiaci strávili dopoludnie spoločnými hrami, ktoré pochádzali z krajín partnerských škôl. Učitelia absolvovali druhé pracovné stretnutie. Popoludní sme navštívili zaujímavý hrad Kórnik. Večer nás čakalo vystúpenie poľských žiakov v kultúrnom centre za prítomnosti aj významnejších predstaviteľov mesta. Jedným z čísel programu bolo aj krátke, ale zaujímavé inštrumentálne vystúpenie všetkých účastníkov mobility z radu žiakov - ktoré pripravila kreatívna domáca učiteľka hudobnej výchovy. Počas tohto programu boli všetkým partnerom odovzdané certifikáty a pozornosti od miestnej školy. Záver programu ulahodil najmä učiteľom. Melódie, ktorými sa predstavil miestny orchester prekonali všetky hranice a rovnako sa z nich tešili Íri, Taliani, Španieli, Francúzi, Slováci aj Poliaci. Po programe nás čakala veľká torta s nápisom Comenius.

Posledný deň sme strávili prehliadkou centra mesta Poznaň, ktoré je vzdialené od Mosiny asi 15 km. Poznaň je jedno z najstarších a najväčších poľských miest, ležiace nad  riekou Wartou, hlavné mesto Veľkopoľského vojvodstva. Prezreli sme si Stary Rynek - námestie, navštívili sme barokový kostol, kde prebiehal organový koncert a o 12:00 sme spoločne s davom ľudí čakali na "poznanský orloj" - súboj dvoch kôz na veži radnice. Podľa legendy tam boli kozy inštalované preto, že kuchár, ktorý pripravoval jedlo na oslavu pre vojvodov, údajne spálil pečeného jeleňa. V zúfalstve z pokazenej pochúťky ukradol dve kozy na neďalekej lúke. Kozy mu však utiekli hore do veže a tam zaujali pozornosť okoloidúcich. Vďaka tomu, že ich dobre pobavili, bola chyba kuchárovi odpustená.

Popoludní sme navštívili športovo-rekreačný areál Malta, kde sa žiaci, ale aj učitelia mali možnosť vyšantiť, či už na bobovej dráhe alebo na umelom lyžiarskom svahu. Po šantení nám zostal aj čas na nejaké nákupy a večer sme sa rozlúčili s poľskými priateľmi v štýlovo zariadenej "poľskej" reštaurácii.

Hovorí sa, že cesta domov ubieha rýchlejšie. Bola to pravda aj v našom prípade. Po stovkách kilometrov roviny nás privítali naše Tatry, a aj keď nám bolo v Poľsku výborne, asi každý si povedal: "Všade dobre, doma najlepšie."

Fotografie z mobility si môžete prezrieť vo fotogalérii.

—————

Späť