Back to the future- Learning from the past to improve our future


Tretia mobilita v Írsku

10.04.2014 20:24

Posledná zahraničná cesta v tomto školskom roku smerovala do írskeho mesta Mullingar. V dňoch 26. 3. - 30. 3. 2014 sa na medzinárodnom stretnutí zúčastnili žiačky 7. ročníka Michaela Bakšiová a Alexandra Sokoliová, spolu s pani učiteľkami Mgr. Veronikou Frankovou a Mgr. Andreou Hertnekyovou.

Rovnako ako počas ostatných pracovných ciest sa náš program začal nasledujúci deň po príchode, vo štvrtok 27.3. V dopoludňajších hodinách sme navštívili Westmeath County Council, kde nás oficiálne privítali riaditeľ školy Michael Tunney a člen mestskej rady Peter Burke.

Následne sme sa presunuli do našej partnerskej školy Presentation Senior School (po írsky Scoil na Maighdine Muire). Škola bola založená mníškami v roku 1825. Pôvodne to bola dievčenská katolícka škola, dnes ju už navštevuje i zopár chlapcov. Člení sa na Junior School a Senior School. Našim partnerom je Senior School, ktorú navštevujú žiaci od 3. do 6. triedy. Zaujímavosťou je, že v jej priestoroch je zriadená i trieda pre autistické deti vo veku od 4 do 12 rokov, ktorú navštevuje 5 detí. Po prehliadke školy nás čakalo vystúpenie žiačok školy, ktorým nám priblížili svoju kultúru. Zaspievali nám zopár írskych piesní a zatancovali írske tance.

Po vystúpení náš program pokračoval popoludňajšou prácou. Naše dievčatá odišli do tried so svojimi novými spolužiačkami a pani učiteľky zatiaľ absolvovali pracovné stretnutie týkajúce sa už uskutočnených projektových aktivít.

Záverom prvého dňa bola prehliadka mesta Mullingar. Počas nej sme sa dozvedeli nielen o pôvode názvu mesta ale napríklad aj o ťažkých časoch obyvateľov počas hladomoru v 19. storočí. Mullingar (po írsky An Muileann gCearr) je mesto v grófstve Westmeath. Nachádza sa medzi jazeramiLough Owel a Lough Ennell a preteká ním rieka Brosna. Najznámejšou dominantou mesta je Katedrála Krista Kráľa. Neďaleko mesta sa nachádza Belvedere House, Gardens and Park, rekreačný objekt s rozsiahlou záhradou. Teenageri budú isto poznať speváka menom Niall James Horan, ktorý pochádza z tohto mesta. Je členom britsko-írskej skupiny One Direction. 

V piatok sme sa hneď po návrate do školy vrhli do práce. Učitelia partnerských škôl preberali ďalšie kroky projektu a žiaci, ktorí pricestovali na návštevu do  Írska boli opäť rozdelení do tried, v ktorých strávili dopoludnie vyplnené rôznymi aktivitami. Popoludní bol na programe výlet do Belvedere House and Gardens. Je to romantická vila postavená v 18. storočí pre jednu z najvýznamnejších rodín v krajine. S týmto sídlom je spojený príbeh nešťastnej lásky, ktorej svedkom je doteraz zachovaná Jealous Wall.

Posledný deň sme strávili v hlavnom meste Írska, v Dubline, kde sme navštívili 4. najväčší  štadión v Európe Croke Park. Hrávajú sa tu zápasy dvoch írskych športov- HurlingGaelic football. Zvyšok dňa sme strávili prechádzkou po meste a prípravou na cestu domov.

Fotografie z tejto cesty nájdete vo Fotogalérii.

—————

Späť