Back to the future- Learning from the past to improve our future


Piata mobilita vo Francúzsku

05.01.2015 20:23

Naša predposledná zahraničná cesta smerovala do francúzskeho prístavného mesta Le Havre. Piate medzinárodné stretnutie prebiehalo v dňoch 3. 12. - 7. 12. 2014 a zúčastnili sa ho traja žiaci: Damián Vancák (7. B), Lukáš Poprocký (6. ročník) a zatiaľ najmladší účastník mobility - piatak Filip Géci. Skupinu učiteľov tvorili: Mgr. Andrea Hertnekyová, Mgr. Zuzana Diószeghyová a Mgr. Ivan Dudáš.

Cestu do Francúzska sme absolvovali letecky a potom transferom, ktorý nás doviezol až priamo pred hotel Les Gens De Mer v Le Havre. Mesto Le Havre leží na severozápade Francúzska v regióne Horná Normandia na pravom brehu ústia rieky Seiny do Atlantického oceánu. Toto mesto je druhým najväčším prístavom vo Francúzsku, v minulosti bolo významným vojenským prístavom. Nemuseli sme si tu prestavovať hodinky, ale posun času bol viditeľný - rána, keď sme my už v škole - je Le Havre ešte len vo fáze rozvidnievania sa.

Vo večerných hodinách, keď docestovali všetci partneri,  sme sa zvítali s tými, ktorých už poznáme, ale i s tými, ktorých sme stretli poprvýkrát. Nasledujúci deň, vo štvrtok 4. decembra sme sa spoločne so všetkými partnermi električkou premiestnili do  partnerskej školy. Vo vestibule nás čakala hŕba francúzskych detí, ktoré nás privítali spevom, začuli sme dokonca aj slovenčinu v piesni: "Roľničky, roľničky" . Deti nás obdarovali aj malými mikuláškymi darčekmi. Dopoludnie sme strávili prehliadkou školy, učitelia mali pracovné stretnutie a žiaci aktivity s francúzskymi učiteľmi. Popoludní sme si prezreli materskú školu a opäť sme sa presunuli električkou do centra mesta. Tu sme navštívili mestkú vežu, ktorá nám poskytla veľmi pekné výhľady na celé mesto i neďalekú pláž. Potom sme sa rozdelili do tímov a spoločne aj s francúzskymi žiakmi a učiteľmi sme objavovali krásy mesta Le Havre. Počas celého putovania po meste sme si všímali budovy, architektúru a zároveň vypĺňali kvíz, ktorý bol neskôr vyhodnotený. Po sviežej prechádzke po meste nás čakala recepcia v  Town Hall. 

V tretí deň pobytu v Le Havre sme navštívili galériu Musée Malraux. Známi maliari ako Claude Monet, Eugene Boudin či Raoul Dufy pochádzali z toho mesta a v galérii sme mohli vidieť aj originály niektorých  ich diel. Prehliadka galérie bola spojená aj s tvorivými aktivitami žiakov, ktorí sa tiež premenili na umelcov - maliarov. Ich vytvorené diela však nájdete iba v  súkromných zbierkach. Popoludní učitelia opäť absolvovali pracovné stretnutie a žiaci sa zúčastnili športového popoludnia. Jednotlivé národné tímy si zahrali francúzsku hru.  Vo večerných hodinách sme si prezreli Le Havre aj z výšky - nenechali sme si ujsť jazdu na ruskom kole.

V posledný spoločný deň vo Francúzsku sme sa všetci  premiestnili autobusom do Paríža. Tu  sme absolvovali plavbu loďou po rieke Seine, odkiaľ sa nám naskytli krásne výhľady na mnohé významné budovy - ako katedrála Notre Dame, muzeum d´Orsay či Louvre. Pre krátkosť pobytu v Paríži a neskutočné množstvo návštevníkov sme nestihli vyliezť na Eiffelovu vežu, ale aspoň sme pod tým kolosom stáli. Okrem toho sme navštívili chrám Sacre Coeur a mali sme možnosť tiež ísť okolo Víťazného oblúka. Vidieť viacero pamiatok za krátky čas nám umožnilo úžasne rýchle metro. Po prehliadke mesta, ktorú absolvovali všetky tímy samostatne, sme  sa  rozlúčili s našimi francúzskymi partnermi so slovami: "Uvidíme sa na Slovensku." Takže nasludujúca mobilita  -  v apríli 2015 -  sa uskutoční v našej malej dedinke Bohdanovce. Fotografie z mobility si môžete prezrieť vo fotogalérii.


—————

Späť